Korzenny budyń marchewkowy

DSC_1528

Łatwy, szybki, słodki, zdrowy- idealny przepis do gotowania z dzieckiem!:)

Składniki:

powtarzam ze zmianami za Martą z Jadłonomia

  • 2 szklanki mleka roślinnego + 1/3 szklanki do rozmieszania ( u mnie mleko ryżowe)

  • 1 duża marchewka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki cynamonu

  • roztarte w moździerzu ziarna kardamonu (z 1-2 owoców) lub pół łyżeczki mielonego

  • opcjonalnie:

    pół laski wanilii

    2 łyżki syropu z daktyli (jeśli lubimy baaardzo słodko:)

Przygotowanie:

  1. Umytą i obraną marchewkę kroimy w drobną kostkę

  2. Do rondelka wlewamy mleko, marchewkę, cynamon, kardamon i opcjonalnie syrop z daktyli i laskę wanilii. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka (ok 15 min)

  3. Wyjmujemy laskę wanilii i miksujemy to co w rondelku za pomocą ręcznego blendera na gładki mus.

  4. Oddzielnie mieszamy zimne mleko z mąką ziemniaczaną i dodajemy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż do zgęstnienia budyniu.

  5. Budyń przelewamy do małych czarek i posypujemy szczyptą cynamonu na wierzchu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s